A je tady podzim.

A s podzimem přichází doba pouštění draků a proto zde uvádím menší návod jak si takového draka vyrobit.

Snad každý tatínek jako malý kluk pouštěl draka. Leckdo z nás si ho dokonce i sám postavil. Ale pro některé z nás už je to docela dávno a už si zas tak úplně přesně nevybavujeme, jak jsme to tehdy dělali …

Do obchodu vyražte pro:

1. Dvě laťky čtvercového průřezu 4-5 mm, jedna dlouhá 49 cm a druhá dlouhá 38 cm
2. Pevný tenký provázek nebo vlasec
3. Barevný krepák
4. Arch hedvábného papíru (prodává se snad 100 cm x 70 cm)
5. Pevný provaz na pouštění
6. Nějaké ty barvy (vodovky, tempery)
7. Nůžky + hobby řezák
8. Lepidlo na papír (třeba Herkules)
9. Vteřinové lepidlo
A začneme:

1. Obě laťky dáme přes sebe tak, abychom dostali kříž, kde kratší vrchní strana bude mít 19cm, spodní 30cm a obě ramena budou mít po 19cm. V místě styku obou laťek kápneme vteřinové lepidlo, zajistíme a po zatuhnutí napevno převážeme provázkem.

2. Hobby řezákem nebo nožem uděláme 0,5cm od konce každé laťky zářez. Na jeden z konců uvážeme pevný tenký provázek nebo vlasec a ten potom vedeme od jednoho konce k dalšímu po obvodu budoucího draka. V místě každého zářezu provázek aspoſ dvakrát obtočíme a pokračujeme dál až zpět na začátek, kde provázek upevníme. Moc ho při natahování nenapínejte, abyste si nepokroutili kostru draka.

3. Drak se nám už pěkně rýsuje co? Mno, teď vemte hotovou kostru, rozložte hedvábný papír a přiložte ji na něj. Tužkou obtáhněte obvod kostry a k výsledku přidejte tak 2cm, aby bylo co ohýbat. Až to bude, tak to celé z papíru vystřihněte.

4. A začneme lepit. Nejprve vezměte opět vteřinové lepidlo a zakápněte provázek v místech, kde je navázán na konce laťek. Zatímco bude zasychat přejdeme k lepení papíru. Nejdřív nastřihněte rohy přesahů tak, aby se daly přehnout přes okraj kostry draka. Položte kostru na papír. Herkulesem nebo jiným lepidlem na papír potom přesahy jeden po druhém natřete a přehněte dovnitř přes obvodový provázek.

5. No a je to hotovo. teda alespoň základ celé radosti. Teď popadněte nějaké ty barvy, zapojte fantazii na nejvyšší obrátky a pořádně draka zmalujte. Nenanášejte silné vrstvy barvy! Pěkně v tenké vrtsvě a rovnoměrně. Barvy také moc neřeďte, abyste si draka nerozmáčeli. Po zmalování ho nechte schnout a šup zatím vyrobit ocas.

6. Ustřihněte si 120-150cm dlouhý kus pevného provázku (nejlépe toho, na kterém pak budete draka pouštět, ten by měl být dost pevný). Z barevného krepáku nebo ze zbytků hedvábného papíru nastříhejte obdélníčky tak 15x10cm. Všechny je popřekládejte jak harmoniku, tak že přeložené budou široké tak 2cm. Na konec ocasu udělejte střapec nebo přivažte mašli.

7. Proschnutého draka položíme lícem nahoru. Ustřihneme dva provázky (cca 60cm a cca 50cm). Delší provázek uvážeme na spodní a horní konce draka. Kratší přivážeme zatím jen na jeden konec draka. Teď nastává choulostivá chvíle stavby. Na následujícím závisí vyváženost draka a tím i jeho „letecké vlastnosti“. Než uvážete provázek i na druhém konci ramene, označte si na kratším provázku jeho střed. V označeném místě přivažte kratší provázek ke svislému tak, aby šlo uzlíkem posouvat. Teď už můžete přivázat i druhý konec provázku přes zářez v rameni draka.

8. Zvedněte draka na výšku a posouvejte se po svislém provázku tak dlouho, dokud nebude úhel mezi drakem a podložkou cca 60°. Provázky by měly být celou dobu napnuté! Až to bude, přivažte k místu styku obou provázků šňůru, nakteré budete draka pouštět. Tím zároveň stáhnete uzlík tak, aby se samovolně neposouval a neměnil tak těžiště draka.

9. Teď už jen na spodní konec draka uvažte vyrobený ocas a máte hotovo.

10. Vyběhneme na nejbližší kopec a zkoušíme jak nám potvůrka lítá. Pozor na elektrické vedení, stromy a další překážky milé děti.

Tento návod vypracoval a plánky nakreslil Čmelda. Návod na velkého „krabicového draka“ najdete na jeho stránkách.